Színes - Budafok múlt, jelen, jövő

Keresgéltem az interneten, és egyszer csak az árvíz utáni medermódosítás nyomára bukkantam. Tüske Emil (ld. itt) felhívta a figyelmem egy megjelent cikkre, ami úgy tűnik kiegészíti a történetet. Mit is látunk a képen?

Index fórumon talált kép 2010-ből
Általam készített kép 2014 április
"Tipikus aglomerációs kérdés, amit a fővárosnak kezelnie kell. Csak a kerületi nyomvonal önmagában nem old meg semmit, itt a teljes vízgyűjtőt kell egységként kezelni. Az említett településeken nagyarányú beépítések, parcellázások, ezáltal térburkolatok készülnek, a természetes csapadékvíz levezetés és beszivárgás csökken, nő viszont a direkt patakba vezetésük, így a már említett záportározók nélkül biztos, hogy évről évre magasíthatjuk a gátakat a XXII-ben, de a problémát ezen a szakaszon már kevésbé tudjuk kezelni. Ebbe az irányba kell(ene) továbbra is a fővárost az ottani testületbe delegált képviselőnk útján ostromolni..." - írta M. a deák 2010-05-31 05:48:58
Az árvizes kép 2010-ben készült, melynek hatására megköttetett az Együttműködési Megállapodás (ld. http://hosszuretipatak.blogspot.hu/2014/05/hir-vizgyujto-teruleti-egyuttmukodesi.html). A történet folytatásaként 2011. február 23.-án patak fórumot tartottak a Rózsavölgyi Közösségi Házban, melynek során a a Hosszúréti-patak kerületi szakaszának mederrendezését tárgyalták. Jelen voltak:

  • a helyi önkormányzat, Szabolcs Attila polgármester
  • a Főváros,
  • a projektben résztvevő mérnökiroda a Metróber, a tervező Unitef, a kivitelező Swietelsky,
  • az üzemeltető FCSM,
  • helyi lakók, a Rózsavölgy egyesület képviselői, pl. Konkoly János ny.vízépítőmérnök,
  • a terv opponense, Báthoryné Nagy Ildikó Réka, Corvinus Egyetem Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszék
  • fórum vezető Mészáros Péter, Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület elnöke

Probléma: az elnyúló vízgyűjtő területről érkező vizek az alsó szakaszon beszűkülnek.
Megoldás: acélhálóba burkolt terméskő fal, 700 m hosszon parapet falakkal kiegészítve, hidak átépítése új keresztmetszetre, keresztező közművek a meder alá, fapótlás.

Reakciók:

  • Rózsavölgy Egyesület képviselői hiányolták a teljes vízgyűjtő szintű kezelést, ami a beépítési, feltöltési tendenciákat, a természetes víz-visszatartó képesség csökkenését illeti a felső területeken, ill. a lakóparkok, logisztikai központok zápor tározóinak elmaradását, elégtelenségét.
  • Dukay Igor a hajdani ártereket javasolta vízvisszatartásra.
  • Szabolcs Attila polgármester utalt az önkormányzatok közötti együttműködési megállapodásra, a közös tervek, pályázatok lehetőségére, és akkori állás szerint még Újbuda, a Főváros és Budakeszi pozitív válaszára vártak. Törökbálinton készültek tervek a Pistály menti tározóra, és a teljes patakrendszer áttekintésére.


A gyűlés lezárult, a felek megvitatták nézeteiket és az eredmény a második képen látható. A gabion fal megépült...

Forrás


  • http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?cmd=Article_showArticle&go=100763140&t=9048586
  • http://www.zoldjovo.hu/aktualis/osszefoglalo-a-2011-februar-23-an-tartott-patak-forumrol-%E2%80%93-rozsavolgyi-kozossegi-haz-%E2%80%93/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Esettanulmány - Veszprémi-Séd patak revitalizációs projektje

Esettanulmány – Rákos-patak

Interjú Koós Kolossal I.